Proefballonnen van Kabinet Rutte III
De proefballonnen van Rutte III
Wie herinnert zich nog de presentatie van het kabinet Rutte III, trots op de foto met onze koning? Wat is hiervan bijgebleven? Natuurlijk de opvallende schoenen van minister De Jonge maar wat is blijven hangen van de inhoudelijke presentatie? En dan met name over de beoogde veranderingen die betrekking hebben op werkgevers en werknemers. Ik noteer bewust het woord “beoogde” want wat komt er terecht van al die plannen?
Blijven steken bij vijftig
Kort na de presentatie van de plannen ben ik gaan tellen. Bij het aantal van vijftig ben ik gestopt. Minimaal vijftig items waarbij men iets wil gaan veranderen in de komende vier jaar. Maar hoe gaat zo’n proces dan verder en welke machten komen erbij kijken om iets gerealiseerd te krijgen?
Compromissen en geschenkjes
Natuurlijk wil elke partij haar stempel drukken op de regeringsplannen. Compromissen zijn dan ook niet uitgesloten. Loondoorbetaling bij ziekte terug naar 1 jaar voor kleine werkgevers, vaderschapsverlof uitgebreid en de keten van opeenvolgende arbeidsovereenkomsten weer terug naar drie jaar. Zomaar enkele plannen die uit de koker zijn gekomen. Dit zijn dan nog de meest in het oog springende plannen. Maar hoe zien die andere 47 er dan uit.
Proefballonnen
Een idee of plan is heel vlug neergezet maar hoe gaat dat dan in de praktijk? Veel plannen moeten nog verder op haalbaarheid worden uitgewerkt en compromissen zullen nog verder in opeenvolgende compromissen worden uitgemolken. En wat er dan overblijft lijkt vaak in de verste verte niet meer op het origineel wat ooit met alle goede bedoelingen is bedacht. Deze keer zal het niet anders gaan dan bij andere kabinetten. Dus voordat u de budgetten gaat afstemmen op deze plannen is een waarschuwing op z’n plaats: niet doen!
Maar hoe weet ik nu wat er dan wel gaat veranderen?
Nederland staat erom bekend dat men niet snel gedurende het lopende kalenderjaar iets veranderd op het gebied van sociale zekerheid of belastingen. Daarbij gaat het dan om cijfers en percentages. Hooguit per 1 juli worden er zaken aangepast. Denk hierbij aan de halfjaarlijkse aanpassingen van het wettelijk minimumloon. Dat is anders wanneer het wetswijzigingen betreft of aanpassingen van regels. Een voorbeeld is de jongste verandering in de Arbo wetgeving die halverwege het jaar is ingegaan. Het kan dus zomaar zijn dat een voortvarende nieuwe minister de plannen in een rap tempo door de tweede en eerste kamer weet te loodsen. In dat geval is het zaak op de hoogte te blijven van de aangepaste zaken. Gemiddeld vinden er jaarlijks minimaal vijfentwintig wijzigingen plaats op het gebied van personeel en arbeidsrecht.
Hoe ga je dat bijhouden?
Als ondernemer wil je je bezighouden met ondernemen en de focus houden op de bedrijfsactiviteiten. In de meeste gevallen heb je sleutelfuncties binnen je organisatie die wijzigingen voor je bijhouden. Denk hierbij aan je financiële medewerker die de fiscale en financiële zaken meestal goed weet weer te geven. Maar hoe zit dat met personeelszaken? Als echte vakspecialisten weten wij maar al te goed dat dit een teer punt is. Veelal wordt personeelszaken er maar even bij gedaan. Dat terwijl je mensen je grootste kapitaal zijn binnen de onderneming.
Oplossing
Mens+ heeft de oplossing voor jou als ondernemer. Met de dienstverlening van Mens+ ben je verzekerd van kennis. Kennis die je nodig hebt om zonder risico’s te kunnen ondernemen daar waar het gaat om personeelszaken. Voor een vast bedrag per maand neemt Mens+ de zorgen voor je weg. En dat niet alleen. Met onze standaard dienstverlening haal je je eigen volledige P&O afdeling in huis. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem dan nu direct contact met ons op en vermeld even dat je onze blog hebt gelezen. Voor de snelle beslisser hebben wij twee maanden gratis dienstverlening op de plank liggen. Deze aanbieding is nog geheel 2017 geldig.
Cees Mertens