Arbeidscontracten

Arbeidscontracten worden grotendeels bepaald door het arbeidsrecht. De wetgeving verandert jaarlijks en daardoor is het opstellen van een arbeidscontract complex. Weet u welke arbeidsrelatie het meest ideaal is voor u? Wilt u uw nieuwe medewerker graag vast in dienst of bent u van plan om een arbeidscontract op te stellen?  Mens+ weet precies welk contract het best bij u en uw medewerker past.

Soorten arbeidscontracten

Een arbeidscontract kan voor bepaalde of onbepaalde tijd zijn. Dit is meteen het belangrijkste onderscheid in arbeidscontracten. Daarnaast zien we een grotere verschuiving van vaste- naar flexibele dienstverbanden. Lees hieronder meer over de verschillende soorten arbeids- en flexcontracten.

  • Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd: Dit wordt ook wel een tijdelijk contract genoemd. U heeft in dit geval gekozen voor een bepaalde periode waarin u de medewerker in dienst heeft. De overeenkomst eindigt automatisch na deze periode. U kunt twee keer het contract verlengen en na de derde keer verlening of na een totale duur van twee jaar, verandert de overeenkomst naar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
  • Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd: Dit wordt ook wel een vast contract genoemd. De manier van beëindigen is in dit geval anders dan bij de overeenkomst voor bepaalde tijd. In bijna alle gevallen komt u als werkgever in aanraking met het UWV of de kantonrechter. De overeenkomst stopt niet automatisch.
  • Flexibele arbeid: Naast deze twee arbeidsovereenkomsten, zijn er nog drie contracten waarbij het contract anders ingedeeld wordt dan bovenstaand. Dit heeft te maken met flexibele arbeid waarbij u vaak te maken krijgt met een 0-uren contract en min-maxcontracten. Een medewerker die voor u flexibele arbeid verricht krijgt vaak voor een bepaalde tijd een arbeidscontract waarbij de uren flexibel in te vullen zijn. Het ligt vaak niet vast hoeveel uren het precies zijn, dit is afhankelijk van uw behoefte.

Advies van Mens+

Loopt u tegen problemen aan wanneer u een arbeidscontract voor flexibele arbeid moet opstellen? Wilt u weten welk contract het beste bij u en uw medewerker past? Wanneer u vragen heeft omtrent  arbeidscontracten, arbeidsrecht of andere HR kwesties, bent u bij Mens+ bij het juiste adres. Wij kunnen u compleet ontzorgen op het gebied van al uw HR activiteiten. Maak kennis met onze HR experts en specialisten.