Strategische personeelsplanning: hoe pak ik dit aan?
Organisaties zijn vaak volop in beweging met het aanbieden van nieuwe diensten, nemen van strategische beslissingen en reorganiseren. Het is van belang dat een organisatie een duidelijk beeld heeft van de huidige situatie om in kaart te brengen of de bedrijfsambities waargemaakt kunnen worden met de huidige personeelssamenstelling. Een veelvoorkomend probleem is het verkrijgen én behouden van de juiste mensen met de juiste competenties en capaciteiten. Stelt u zich voor dat u binnen een week een Java programmeur of PLC software engineer nodig hebt. Hoe pakt u dit aan? Daar is strategische personeelsplanning voor! U kunt dit soort problemen aanpakken door een beleid te formuleren voor strategische personeelsplanning waarmee u de organisatiestrategie, voor nu en in de toekomst, met de juiste mensen ondersteunt.
Eén van de belangrijkste HR-instrumenten
Strategische personeelsplanning is het vaststellen van de verschillen tussen uw huidige personeelsbestand en de gewenste toekomstige samenstelling daarvan. U kunt met dit HR instrument tijdig gerichte maatregelen treffen voor de in-, door- en uitstroom van uw personeel. Daarnaast worden ook inzichten in de strategische personeelsplanning meegenomen als coaching, training, outplacement, recruitment en begeleiding. Het is een voortdurend en systematisch proces waarin u bijstuurt en anticipeert terwijl uw organisatie én de externe omgeving voortdurend in beweging zijn. Daarmee is dit een van de belangrijkste HR instrumenten waarmee u de continuïteit van de organisatie kan waarborgen.
Stappenplan strategische personeelsplanning
Wanneer u gaat beginnen aan strategische personeelsplanning, wordt u geadviseerd om dit conform een stappenplan te doen. Een veelgebruikt stappenplan is die beschreven is in het boek geschreven door Gerard Evers (2012). Hij legt uit dat strategische personeelsplanning kan worden opgebouwd uit acht bouwstenen, namelijk:
1) In- en externe analyse, huidige formatie
2) Huidige bezetting en dynamiek
3) Scenario’s voor de toekomst
4) Externe arbeidsmarktontwikkelingen
5) Toekomstig verwachte bezetting
6) Toekomstig gewenste formatie
7) Confrontatie vraag en aanbod, en vaststellen gaps
8) Oplossingsrichtlijnen, maatregelen en actieplannen
Onder alle bouwstenen liggen achterliggende technieken en tools die een rol kunnen spelen bij het stappenplan. Naast deze tools en technieken zijn de sleutelwoorden voor een succesvolle personeelsplanning structuur, focus en expertise. U moet het niet zien als een kleinschalig project wat u als organisatie er ‘even’ bij doet. Het gaat om specifieke kennis en competenties die u moet beheersen om tot een succesvol plan te komen.
Schakel de hulp van HR specialisten in
Wilt u graag aan de slag met strategische personeelsplanning, maar weet u niet waar te beginnen? Wij van Mens+ zijn HR specialisten en helpen u graag verder. Wilt u meer informatie over onze HR services? Neemt u dan gerust contact met ons op.